Türkiye’de Ensest Gerçeği – Büşra Sanay

Kardeşini doğurmak.
Bu kitabı okumak yürek ister, yazmayı başarmak ise tamamen bir kahramanlık. Daha giriş bölümünde insanlara nasıl ulaşmaya çalıştığını anlatırken bile tüylerim diken diken oldu. Hem de beynime kadar öfke, acı hissettim. Yaşananları okurken nasıl bir ruh haline bürünülebileceğini varın siz düşünün.
“Büşra Sanay insanlığın en karanlık noktasına, en bağışlanmaz suçuna büyük bir cesaretle eğiliyor ve ne kadar acı olursa olsun gerçeğin gözünün içine bakmaya çağırıyor bizi. Belki de arınma, bu yüzleşmelerle gelecek. Büşra gibi duyarlı insanların acı çekme pahasına yazdığı, böyle önemli kitaplarla… Okurken sarsılacaksınız hem de çok sarsılacaksınız. Sanırım gerekli olan da bu…”
– Zülfü Livaneli
İstismar için eğitimli, eğitimsiz maalesef farketmiyor. Belirli bir bölge de yok yoğunluk açısından. Sadece köylerde ve fakir kesimlerde duyulma olasılığı daha çok. Zengin ailelerde örtbas etme olabiliyor. Cezalar caydırıcı değil. İfşa edilmesi lazım bu sapıkların. Türkiye’de herhangi bir veri de yok, oysa Amerika ve Avrupada istatistik tutuluyormuş. Gazeteci Büşra Sanay, bu araştırma kitabını yazarken birçok kişiyle görüşmüş. Avukatlar, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, adlı tıp görevlileri, ceza evi psikologları, çocuk izlem merkezi psikologları, okul rehber öğretmenleri vs birçok yetkili kişiyle görüşmüş. Vakalar da yine onların paylaşımı. Mağdurlarla görüşmesi çok mümkün olmamış, sadece birkaç kişiye ulaşabilmiş. Röportajlar hep benzer, olması gereken çözümler aynı, ama çözüme ulaşmak oldukça zor. Bazen annenin pasifliği, bazen korku istismar mağdurlarının konuşmasını engelliyor.
Canan Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanıyla 2015 yılında yayınlanan röportaj kamuoyunda çok yankı bulmuş. Mağdurlar http://www.aileiçicinselsiddet.com web sitesinden ulaşıp yardım isteyebilirler.
Kitap Cengiz Aytmatov’un şu sözüyle başlıyor; ‘insan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez…’ Ensest de öyle, yaşayanları dinlemeyi kaldıramıyoruz, onlar ne yapsın. Anlatamamak bir yandan, sürekli bununla yaşamak bir yandan. Buna yaşamak denirse. Öyle vakalar var ki, anne veya akrabalar bilmelerine rağmen, aile dağılmasın, kızım evde kalmasın diye üç maymunu oynuyor. Ya da bazen anne kızını kıskanabiliyor ve ona inanmıyor. İnandırmak için kanıt lazım. Toplum sadece yaşandığında ayıplamayı biliyor. Kadınlar öğrenilmiş çaresizlik içinde. Erkekler tarafından korkutulmuşlar, toplum tarafından sindirilmişler. Erkek çocukların da istismara maruz kaldığı gerçeğini de gözardı etmemek lazım.
İnsanlık varolduğundan beri görülen bir vaka ensest. Eski Roma’da, & Eski Yunan’da. Bazı eski toplumlarda anne ikizlere hamileyse, biri erkek biri kız çocuk olarak doğuyorsa öldürüyorlarmış, anne karnında cinsel ilişkiye girildiği düşünülüyormuş. Antik Mısır’da da firavun kız kardeşiyle evlenebiliyormuş. Ancak Hititlerde kardeş evliliği yasak,sonu ölümmüş. Ensest Fransızca inceste kelimesinden türetilmiştir. Başta aile içi olmak üzere her türlü gayrimeşru cinsel ilişkiyi ifade eder.
Kitabın sonunda 2023 üniversite öğrencisiyle yapılan bir anket var. Amaç farkındalığı arttırmak. Ancak bu anketin yapılmasını kabul etmeyen üniversiteler bile varmış. Bu gerçekten çok korkutucu. Yazarın TEDx konuşmasına buradan ulaşabilirsiniz. https://youtu.be/yK7PsjTRfwY

Ensest ile ilgili birçok film var. Ben birkaç tanesini izlemiştim. Toplumda yankı bulması açısından güç de olsa izlenmeli diye düşünüyorum.
AtlıkarıncaPreciousKöpek dişiMor yıllarGame of thronesMutlulukAvalon’un sisleriBoleyn kızıİçimdeki yangınLolitaGladyatör

Yorum bırakın